Ostoskorisi on tyhjä.
Älykkäiden asumisratkaisujen ja tehokkaan energiankäytön koealue Helsingin Kalasatama on tullut Cozifyn kehityspäällikölle Timo Vitikaiselle varsin tutuksi. Alueelta löytyy Cozifyn älykkäät ratkaisut jo yli 20 kohteesta. Teknologiariippumattomuus on Vitikaisen mukaan Cozifyn suurimpia etuja.
Helsingin kaupungin strategiaohjelman mukaisesti Kalasatamasta luodaan älykkään kaupunkirakentamisen mallialuetta. Älykotiin liittyy ajatus energiatehokkuudesta. Kalasataman uusissa kerrostalokodeissa energian- ja vedenkulutuksen seuranta ovatkin avainasemassa, ja vaatimus älykkäistä energiajärjestelmistä on määritelty alueen tontteja koskevissa luovutusehdoissa asti. Tämä tarkoittaa, että asukkaille pitää antaa mahdollisuus seurata ja vaikuttaa oman asuntonsa energiankulutukseen.
- Ymmärrys omasta energiankulutuksesta on tärkeää. Sähkölaitteilla on nykyisin energialuokkamerkinnät, mutta vasta todellisen kulutuksen ja toteuman seuraaminen auttaa hahmottamaan kokonaisuutta ja tekemään mahdollisia muutoksia elämäntavoissa, kertoo Cozifyn kehityspäällikkö Timo Vitikainen.
Kalasataman asuntojen tekniikka on perustunut KNX-standardiin. Se tarkoittaa, että väyläkaapeliin voidaan liittää eri valmistajien laitteita, kunhan ne vain täyttävät kyseisen standardin vaatimukset.
Vitikainen vastaa Cozifyllä muun muassa palveluratkaisuista Kalasataman kohteisiin ja hänellä on vankka tausta työskentelystä älykotiratkaisujen parissa. Kalasataman alueella Cozify on mukana jo yli 20 kohteessa, joita ovat rakennuttaneet muun muassa Helsingin kaupunki, YIT, Skanska, Kojamo ja SRV (Lue asiakastarina).
Cozify on toimittanut kohteiden älykoteihin ratkaisuja yhteistyössä muun muassa Fortumin kanssa ja älykodin ratkaisuissa liitytään esimerkiksi Siemensin, Fidelixin, ABB:n ja Schneider Electricin sekä monen muun toimittajan talotekniikkaan.
Vaikka Kalasatamassa on ollut käytössä KNX-teknologiaa, Cozifylta onnistuu Vitikaisen mukaan yhtä lailla integroituminen myös muihinkin kiinteistö- ja kotiautomaatiojärjestelmiin, sen mukaan mikä kussakin kohteessa on käytössä.
- Toimimme vahvasti myös KNX-kohteiden puolella, sillä Cozify on teknologiariippumaton yritys. KNX-teknologia on yksi standardi, mutta tarjolla on myös pitkälle kehitettyjä langattomiin teknologioihin pohjautuvia järjestelmiä. Monipuolisuus ja adaptiivisuus ovat suurimpia vahvuuksiamme, Vitikainen pohtii.
Kaikissa Kalasataman kohteissa energian- ja vedenkulutuksen seuranta on oleellista. Cozifyn ratkaisujen avulla voi seurata lähes reaaliaikaisesti sekä kylmän että lämpimän veden kulutusta. Pitkän syklin havainnoista voidaan päätellä, onko jossakin esimerkiksi vesivuoto.
Kerran esimerkiksi asunnon vessanpöntön huuhtelumekanismi oli hajonnut niin, että vessanpönttö vuoti vuorokausitasolla 16 kuutiota vettä suoraan viemäriin. Se on paljon! Reaaliaikainen vedenkulutuksen mittaus on yksinkertainen tapa paikantaa potentiaalisia ongelmia, jotka voivat tuoda lisäkustannuksia. Mittaus luo turvaa ja parhaassa tapauksessa myös säästöjä, Vitikainen kiteyttää.
Asuntojen sisäiset automaatio-ohjaukset hoidetaan asunnon älykkäällä Kotona/Poissa -painikkeella ja huonekohtaisilla älytermostaateilla. Järjestelmä mahdollistaa vesi- ja lämmityskulujen laskutuksen todellisen kulutuksen mukaan. Kotona/Poissa-painiketta painamalla useimmat kodin sähkölaitteet saa kytkettyä pois päältä. Tällöin myös ilmanvaihtokoneen pyörimisluvut alenevat automaattisesti, mikä säästää energiaa.
Vuotovahtien ja ilmanvaihtokoneiden antamat hälytykset siirtyvät järjestelmän kautta asukaskäyttöliittymään ja taloyhtiöportaaliin, jota käyttävät isännöitsijät ja huoltoyhtiöt.
- Palvelumme kautta asukkaat pääsevät seuraamaan, mitä omassa huoneistossaan tapahtuu. Taloyhtiö, huoltoyhtiö ja isännöitsijä pysyvät ajan tasalla kiinteistön tilasta, ja jos jokin järjestelmä hälyttää, he voivat tarvittaessa puuttua asiaan, Vitikainen kertoo.
Järjestelmä on valmiiksi asennettuna asukkaiden muuttaessa uuteen kotiin. Nopean rekisteröitymisen jälkeen asukkaat pääsevät ohjaamaan kotinsa toimintoja ja seuraamaan sähkön- ja vedenkulutustietojaan valitsemassaan yksikössä, litroina, euroina tai kilowattitunteina. Asukas voi muokata palvelua vastaamaan omia tarpeitaan.
Järjestelmä mahdollistaa reaaliaikaisen yhteyden kodin ja ihmisen välille, hälytykset, mittaukset ja ohjaukset on käytössä jatkuvasti, vaikka mökiltä käsin.
- Reissun jälkeen kotimatkalla voi laittaa kotona-tilan päälle, jolloin saa kodin ilmanvaihdon tehostumaan ja sisäilman raikkaammaksi, Vitikainen vinkkaa.
Ota yhteyttä myyntiimme ja kerro lisää:
+358 20 7306 181
Cozifyn älykkäät asumisen ratkaisut yhdistettynä Vivagon turvallisuuden ja hyvinvoinnin palveluihin tuovat uusia mahdollisuuksia ikäihmisten turvalliseen asumiseen.
Helsinki hyödyntää talotekniikasta saatavaa tietoa energiatehokkuuden parantamisessa.
Lue case study Forum Viriumin ja Cozifyn yhteisestä projektista, jossa kerätään taloyhtiöiden energia- ja olosuhdetietoja tutkimuskäyttöön.
Älykkäiden asumisratkaisujen ja tehokkaan energiankäytön koealue Helsingin Kalasatama on tullut Cozifyn kehityspäällikölle Timo Vitikaiselle varsin tutuksi. Alueelta löytyy Cozifyn älykkäät ratkaisut jo yli 20 kohteesta.
Teknologiariippumattomuus on Vitikaisen mukaan Cozifyn suurimpia etuja.
Senaatti-kiinteistöjen olosuhdemalliprojektissa toteutettiin Suomen markkinoilla vielä ainutlaatuinen olosuhdemalli. Senaatti-kiinteistöjen Esa Halmetoja ja Jenna Mustonen kertoivat kokemuksistaan yhteistyöstä Cozifyn kanssa.
Cozify oli SRV:n mukana suunnittelemassa ja tarjoamassa ratkaisuja Loiston ja Majakan uusiin asuntoihin, joihin kaivattiin älykästä helppoutta ja mukavuutta. SRV:n asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoi kokemuksistaan yhteistyöstä Cozifyn kanssa.
Älykkäät toimistotilat joissa ilmanlaatu on optimoitu parantamaan työilmapiiriä ja työtehokkuutta.
Cozify ZEN on esiasennettuna valmiiksi Kalasataman tornitalojen jokaiseen asuntoon. Asukkaat voivat vakiona kuuluvien energianseurantatoimintojen päälle laajentaa älykotiansa heille tarjotuilla räätälöidyillä älykotipaketeilla.