+1

Ostoskorisi on tyhjä.

Älykotivinkki 2: Miten nukkua makoisasti

20 Jan '22

VINKKI 2: Miten kotiautomaatio tuo turvaa, sujuvuutta ja ripauksen luksusta arkeen

Blogin on kirjoittanut Cozifyn CTO Remo Kallio.

Kaikki tietävät, että hyvät yöunet ovat erittäin tärkeät. Yksi suosikkini älykotiautomaatiossa onkin sen hyödyt yön pimeinä tunteina ja lempeä herätys seuraavaan päivään.

Asun omakotitalossa vaimoni ja kahden lapsemme kanssa. Kun menemme illalla nukkumaan, napsautamme samalla koko talon nukkumistilaan puhelimen älykotisovelluksen kautta tai kätevästi sängyn vieressä olevasta painonapista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kotiautomaatio säätää hiljaisuuden, turvallisuuden ja energiatehokkuuden huippuunsa. Tällöin Ilmanvaihtokone hiljenee ja televisiot ja muut ylimääräiset laitteet sammuu automaattisesti. Energiatehokkuuteen ja mukavuuteen liittyen makuuhuoneemme lämpötila laskee hivenen pienemmäksi. Saamme vaimoni kanssa parhaimmat unet, kun makuuhuoneessa on yöllä viileämpää. Samalla tulee hyvä mieli, kun pystymme vaikuttamaan energian käyttöömme. 

Kun talo on napsautettu nukkumistilaan, takaa se meille myös turvallisemman mielen nukkua. Toisella lapsistamme on nimittäin tapana kävellä unissaan. Jos hän sattuisi avaamaan ulko-oven tai vaikkapa ikkunan keskellä yötä saisin siitä hälytyksen. Meillä hälytyksenä on valojen syttyminen makuuhuoneessamme, mutta hälytyksenä voisi toimia myös kännykän kimeä ääni tai vaikkapa stereoiden meneminen päälle. 

Yön turvallisuuden tunnetta lisää myös se, että saisin hälytyksen, jos talon ympärillä olisi ihmisen tai auton liikettä. Jos tuntematon auto tai ihminen kävisi pihassa keskellä yötä, napsaisi kamerat ulkona niistä kuvan. Eläinten pihalla hyppimiseen kotiautomaatio ei sentään reagoisi eikä valehälytyksiä tulisi, sillä muuten olisi makuuhuoneessamme välillä melkoiset diskovalot - asumme taajama-alueen ulkopuolella, jossa jäniksiä ja muita eläimiä kotipihalla riittää. 


Vaimoni pitää kotiautomaatiosta yöllä siitä, että hänen mennessä vessaan automatisoidut valot menevät himmeästi päälle ja pois. Hänen ei tarvitse pimeässä räpeltää valokatkaisimen kanssa, vaan valot syttyvät automaattisesti juuri sen verran, että portaissa on turvallista kävellä. Yö valot ovat säädetty niin, etteivät ne kirkkaudella herätä liikaa unenpöpperöistä vaimoa, joten hänen on helppo saada unen päästä kiinni myös yöllisen vessakäynnin jälkeen. 

Aamulla kello kuusi makuuhuoneemme lämmitys palautuu automaattisesti päivälämpötilaan ja esilämmittää huoneen mukavammaksi paikaksi herätä. Varttia vaja seitsemän valot syttyvät hiljalleen aamutoimien merkiksi, sähköiset verhot päästävät aamun auringon sisään ja siitä se päivä taas alkaa makoisien unien jälkeen. Perinteisen kahvinkin saa kuumana kuppiin, jos on muistanut illalla valmistella koneen... siihen kun vielä löytäisi sen robotin.

Jos sinua kiinnostaa tietää lisää, miten voisit hyötyä kotiautomaatiosta arjen askareissa ja yön tunteina, laita viestiä tuki@cozify.fi

Remo Kallio
Cozify, CTO


2 Kommenttia

Hyvä juttu!
Suunnittelen tässä asunnon sisäistä energianohjausta tärkeämpää – ulkoista ennakoivasti ohjaavaa energianhallintaa koska mökillä on osoittautunut että vallitsevien tuulien ja ennakoivan sisätilan lämmityksen avulla on helpimpi toimia. Kun ulkoiset olisuhteet ovat jo muuttuneet ovat myös rakenteet seuranneet muutosta ennenkuin joku sisäanturi ehtii käynnistämään lämmityksen – silloin alkaa rakenteiden uudelleenlämmitys ja se on turhaa. Rakenteita voi käyttää puskureina jos saa siihen ennakkotietoa. Hubilla voi helposti rakentaa ja ohjelmoida systeemin. Tuuliantureita en ole löytänyt jotta maastotietoa saisi mukaan. Kisteus ja lämpö kyllä auttavat.
PS
Uusin innovaatio tuohon blogiin liittyen on minulla Huavein älykello – halpakin – johon voi ohjata Cozifyn reakounnit ihan suoraan EMAILINA! Toimii yötäpäivää!!!!!

Julkaisija jokkeK October 01, 2023

Nukuttaisi vielä makoisammin jos Cozifyllä voisi ohjata lämmityksiä sähkön pörssihinnan pohjalta.

Julkaisija Janne Lehtimäki September 27, 2023

Lähetä kommentti!