+1

Ostoskorisi on tyhjä.

Vedenkulutuksen mittaaminen – mahdollisuuksia kiinteistön omistajalle, rakennuttajalle ja asukkaalle

Käyttövedenkulutuksen mittaamisen laki tuli voimaan marraskuussa 2020*. Kun silmäilin aiheesta kirjoitettuja artikkeleita, niistä sai kuvan, että laki tarjoaa kiinteistöjen omistajille ja rakennuttajille vain pakollista keppiä. Lain tarjoamia mahdollisuuksia ei ole mielestäni tuotu esille tarpeeksi hyvin. Lakia ei pitäisi ajatella pelkästään pakkopullana, jota on nyt vain pakko seurata. Pitäisi katsoa hieman avarammin ja nähdä myös lain tarjoamat mahdollisuudet. Laki esimerkiksi mahdollistaa modernin teknologian käyttöönoton, jolla on suora yhteys kiinteistön turvallisuuden ja kustannusten hallintaan. Alla avaan muita vedenmittaus-lakiin liittyviä mahdollisuuksia.

Laki mahdollistaa vedenkulutuksen omistajuuden

Asuntojen vedenkulutuksen mittaamisella ei ole ollut omistajuutta, kuten esimerkiksi on sähköverkkojen hallinnoimisessa. Tämän vuoksi ei ole ollut tahoa, jonka intresseissä olisi varmistaa asuntojen vedenmittausjärjestelmän luotettava toiminta. Vedenmittaukseen liittyvä laki tuo tähän toivottavasti muutoksen.

Laki mahdollistaa vedenvuotovahinkojen ennaltaehkäisyn luotettavalla ja modernilla teknologialla

Kuvittele tilanne, jossa vessanpöntön huuhtelumekanismi on mennyt kokonaan rikki asukkaan poistuttua asunnosta ja vessanpönttö on alkanut vuotaa vettä viemäriin. Vesi on vuotanut viemäriin tahdilla, joka on noin 16000 litraa vuorokaudessa. Tämä on hirvittävän paljon! Keskimääräinen vedenkulutus on Suomessa noin 140 litraa/asukas vuorokaudessa. (lähde  Motiva)

Yllä oleva kuvaus on tarina tosielämästä ja asunnosta, jossa oli käytössä reaaliaikainen vedenmittausjärjestelmä ja hälytys jatkuvasta vedenkulutuksesta, jonka ansiota lisäkustannus asukkaalle jäi tässä tapauksessa hyvin pieneksi. Tässä tapauksessa onni oli se, että vesi valui viemäriin. Jos vesi olisi valunut kiinteistön rakenteisiin, olisi tuho, kustannukset ja korjausaika olleet paljon huikeammat. Monesta ehkä tuntuu, ettei vuotovahinkoja tapahdu kovin usein. Mutta jos katsoo vakuutusyhtiöiden tilastoja, niin saa huomattavasti karumman kuvan vuotojen määrästä.

Perinteisellä kiinteistöautomaatiojärjestelmällä vedenmittaus onnistuu huonoimmassa tapauksessa vain 30 minuutin välein. Vesivahingon sattuessa puolituntiakin on jo pitkä aika. Uusi teknologia tuo muutoksen tähän ja vedenkulutusta voidaan mitata nyt reaaliaikaisesti.

Reaaliaikaiseen vedenkulutuksen mittaukseen voisi yhdistää vielä sensorit, jotka mittaavat asunnon rakenteiden ja ilman kosteutta. Asukkaalla voisi olla käytössä myös järjestelmä, joka mahdollistaa ”Kotona / Poissa” -tilaohjauksen kätevästi seinäkytkimestä ja/tai puhelimen sovelluksesta.

Jos sensorit tunnistaisivat poikkeavia mittausarvoja kosteudessa tai jos putkirikko sattuisi asukkaan ollessa poissa kotoa, mahdollistaisi uusi teknologia nopean reagoimisen: asukas saisi ilmoituksen poikkeavista mittausarvoista puhelimensa sovellukseen ja haluttaessa ilmoituksen saisi myös esimerkiksi taloyhtiön huoltoyhtiön päivystäjä. Turva voisi olla viety vieläkin pidemmälle, jolloin vedenkulutus poissa-tilassa aiheuttaisi vesiputkiston sulkuventtiilin kiinni menemisen.

Laki mahdollistaa reiluuden

Maksaisitko korkeampaa sähkölaskua sen vuoksi, että naapuri lämmittää saunaansa joka päivä? Ei kuulosta kovin reilulta. Asunnon henkilölukuun tai neliöihin perustuva vesimaksu on epäreilu varsinkin asukkaille, joiden vedenkulutus on vaikkapa kolmasosa taloyhtiön vastaavanlaisten asuntojen maksimista. Vedenkulutuksen mittauslaki tuo tähän muutoksen, sillä se mahdollistaa ajantasaisen, asuntokohtaisen vedenkulutukseen perustuvan laskutuksen. Ajantasainen, kulutuksen mukainen laskutus on tärkeä myös vuokranantajille, jotta veden laskutus onnistuu kustannustehokkaasti esimerkiksi vuokralaisen vaihtuessa.

Uusi vedenkulutuslaki tarjoaa siis paljon hyviä mahdollisuuksia turvallisuutta, kustannuksia ja ihan jo käytännöllisyyttä ajatellen. Jos jäit miettimään, miten rakennuttajana, vuokranantajana tai taloyhtiön edustajana saisit nämä mahdollisuudet hyödynnettyä ja miten saisit kiinteistöösi helposti modernia tekniikkaa perinteisen kiinteistöautomaatiojärjestelmän sijaan niin laita toki viestiä pro@cozify.fi

 

Timo Vitikainen
Cozify, Development Manager

Timo Vitikainen
Cozify, Development Manager

PS. Löydät minut LinkedInistä täältä - ollaan yhteyksissä!



* Marraskuussa 2020 tuli voimaan vedenkulutukseen liittyvä laki, joka koskee uudisrakennuksia ja putkiremontoitavia moniasuntoisia rakennuksia, joissa on oltava mahdollisuus huoneistokohtaiseen vedenkulutusmittareiden etäluettavuuteen. Laki vaatii myös, että taloyhtiöiden vesilasku perustuu jatkossa asuntokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen ja lasku muodostuu käytetyn veden, sekä sen lämmittämiseen käytetyn energian määrästä. (lähde Motiva).


4 Kommenttia

Turun vesilaitos ei suostunut asentamaan omakotitaloon etäluettavaa mittaria tai mittaria, johon voisi liittää lukulaitteen, vaikka olisin maksanut erotuksen. Perustelut eivät olleet edes naurettavia.

Julkaisija Risto September 27, 2023

Cozify ZEN -yhteensopivia vesimittareita ovat mm. B-Meters GSD-RFM ja Kamstrup FlowlQ 2101.

Julkaisija Timo Vitikainen January 13, 2022

Moi!

Laitatko vielä linkin mistä tämä laitteisto olisi Cozify-yhteensopivana ostettavissa?
LVI-asentaja löytyy kyllä, mutta sähköinen sulkuventtiili ja mittalaitteet puuttuu.

Kiitos!

Julkaisija Jiri Vidgren September 27, 2023

Hyvä juttu – meillä on tulkittu leväperäisesti myös EU:n tarkoittamia ennakoivia ohjeistuksia – kuten rivienvälissä kirjoitat.
Täysin uutta ovat uutiset siitä miten ilmalämpöpumppujen räjähdysmäinen kasvu uhkaa omikron-viruksesta opitulla tavalla aiheuttaa painetta ilmastohsittana vaikka yhden laitteen merkitys olisikohtuullinen niin niiden MÄÄRÄN räjähtäminen aiheuttaa SUMMAVAHINKOA. Tuo näkökulma korostuu kaikessa EU:n kiristyvässä energiapolitiikassa.
HAITTASUMMA voisi olla hyvä termi kulutuksen määrällisen ja LAADULLISEN optimointiin. Hubinne on siihen hyvin inspiroiva idea. Tekoälyä odotellessa on KOKEMUS KORVAAMATON etu ja siksi asunto/perhekuntakohtainen ja jopa henkilökohtaisiin ominaisuuksiin/tottumuksiin perustuvan tiedon tallentaminen/optimoiminen esim vuositasolla merkittävää. Ihan kuin PLUSSAKORTTI josta mäet ostostottumuksesi ja keräät nonuksesi.

Julkaisija Jouko Kääriäinen January 13, 2022

Lähetä kommentti!